Att göra på Phi Phi Island

Varje år kommer tusentals dykintresserade till Phi Phi Island tack vare det fantastiska dykvattnet. Andra kommer hit för att njuta av solen och värmen och gör stillsammare promenader för att utforska ön.

Att hyra bil eller moped för att utforska ön är däremot omöjligt. Här finns nämligen inge motortrafik. Ska man åka någonstans är det mindre båtar som används.

Det finns även mer än sol och bad som kan locka turisterna. Bland annat shopping med priser långt under vad man är van med i Sverige och de som tycker om fester bör inte missa Full Moon Party som har sitt ursprung i just Thailand.

Dykning

DykningPhi Phi Island bjuder på fantastiska dykvatten vilket gör att många med dykcertifikat åker hit på semestern.

Även de som inte har dykcertifikat kan planera in dykning på semestern. Det finns nämligen ett flertal kurser som man kan gå på plats. Har man inte så höga krav på exakt var på ön denna kurs ska hållas eller vilket dykcenter som det ska genomföras på behöver man inte heller boka i förväg. Det startas kurser löpande att det inte är några problem att få en plats under semestertiden.

Har man däremot åsikter om speciella dykcenter kan det var smart att boka dykkurserna i förväg. Detta inte minst under högsäsong.

Dykkurser finns både för nybörjare och för de som söker mer avancerad dykning. För de som inte vill ta dykcertifikat men ändå testa på att dyka finns DSD-kurser (Discover Scuba Diving). En endagskurs där man enbart dyker på grunt vatten och där man inte behöver certifikat för att få dyka. Här finns även alltid utbildade instruktörer i närheten.

En mellanvariant är PADI Scuba Diver. Man får med detta certifikat dyka ner till 12 meters djup. Därmed öppnar sig en helt annat undervattensvärd att besöka och utforska. Däremot krävs det att man alltid dyker med någon professionell dykare. Det kan därmed vara ett alternativ för de som inte har tid att ta ett komplett dykarcertifikat men ändå vill dyka på lite djupare vatten.

Full moon party

Full MoonFull Moon Party är ett party som genomförs en gång i månaden – när det är fullmåne. Detta är från början en tradition som växte sig fram just i Thailand men som sedan även spridit sig till andra delar av världen. Men det är här som r ötterna finns och många anser även att det är här de bästa festerna finns.

Tidigare var Phi Phi Island känt för att ha något lugnare partyn än på andra ställen i Thailand. Detta eftersom många åkte in till fastlandet för att festa loss under månens sken. Men med allt fler barer som tagit upp denna tradition kan man mycket väl stanna kvar på ön om man vill uppleva denna thailändska ”tradition”.

På flera ställen på ön anordnas mindre och större partyn. Även de som inte främst är ute efter hårt festande och högt tempo kan hitta ett ställe att vara på för att fira fullmånens ankomst. Ett flertal båtar anordnar även partyn på båtarna. Dessa utgår från hamnarna och gästerna festar loss på båten samtidigt som man blandar festandet med att simma, snorkla eller gå i land på närliggande ö.

Snorkling

SnorklingDet vatten som är runt om ön Phi Phi Island är verkligen klarblått och har ett häftigt djurliv. Det gör att snorkling och dykning är en varm rekommendation för de som uppskattar detta. Delar av korallsystemen är så vackra att proffsdykare åker hit för att uppleva det.

Snorkling kan visserligen ske inne vid stränderna men det är inte där som de bästa snorkelupplevelserna går att få. Boka en snorkeltur där båten tar med passagerarna ut till de allra bästa snorkelvattnen. Skillnad är enorm gällande djur- och naturliv på dessa ställen.

Priset för att åka på en snorkeltur är mellan 500 och 600 Baht. Då brukar man även få låna utrustning i det fall man inte har egen samt att lunch ingår. En sådan tur tar ca 8 timmar och brukar börja vid 8-9 tiden på morgonen.

Beroende på vad man söker att se kan olika ställen väljas för dessa utflykter. Exempelvis ligger mycket fina korallrev bara 100 meter ut från Laem Tong Beach.  Vill man istället se sköldpaddor är det till Loh Moo Beach man ska bege sig. Här finns både hajar och sköldpaddor även om det krävs en viss tur att få dessa.

Även Shark Point ger chans till att se haj. Cirka 200 meter ut från stranden vid Long Beach finns en sten som kallas för Shark Point. Chansen att se svart revhaj är relativt stor i närheten av denna sten.

Shopping

Även om det finns småbutiker över hela ön så är det främst i Tonsai Village som shoppingen sker på Phi Phi Island. Här finns mängder av småbutiker och stånd där man kan köpa det mesta. Detta åtminstone gällande vad en turist kan behöva på resan eller kan behöva som minne av resan. T-shirtar, flaggor, figurer och leksaker säljs bredvid kryddor, frukter och bröd.

Det som framförallt är positivt med Tonsai Village är att det upplevs mysigt och trevligt. Trots många försäljare blir det aldrig påträngande. En annan fördel är att det inte finns några bilar på ön vilket skapar ett lugnare tempo.

Det är aldrig långt bort till närmaste café eller restaurang när en paus i shoppandet passar.

Kom ihåg att prutning ingår som en del av shoppingen. Att köpa något för fullt pris på en marknad är onödigt. Även om det redan är billigt i jämförelse mot hemma i Sverige. Prutning ska däremot undvikas i matvarubutiker. Håll detta till basarer och liknande.