Att tänka på

Genom att följa de seder och uppträdandekoder som finns i ett land kommer man även bli behandlad tillbaka på ett mer respektfullt sätt. Innan du reser iväg till Thailand kan du även vara bra att ha koll på läget i landet och mer specifikt i det område du ska resa till. Sådan information hittar du med hjälp av Utrikesdepartementets Reseinformation.

Det är alltid bra att visa att man är en gäst som accepterar ”seden dit man kommer”. Några saker att tänka på är:

ArtighetArtig och lugn

Det thailändska folket är generellt mycket artigt och lugnt. Det betyder även att man får bäst respons om man försöker förklara och beskriva istället för att höja tonen och kräva vad man vill ha. Det finns en tradition som heter ”Mai Pen Rai” vilket kan översättas till svenskans ”Låt gå” eller ”Strunt samma”. En tanke som man kan försöka ha med sig när saker inte blir exakt som man förväntat sig.  Den som tappar sitt tålamod kommer även att i thailändarnas ögon tappa sitt ansikte. Därmed kommer man knappast någon vart genom att bli allt för upprörd.

Respekt

Som alltid på resor handlar det om att visa respekt för den kultur som finns på platsen. Respekt är att inte bada naken och definitivt ha på sig anständig klädsel när man besöker de heliga platserna som finns runt om på ön.

Allmänna råd som gör semesterupplevelsen bättre

Myggmedel

Köp myggmedel på plats på Phi Phi Island då myggorna i vissa fall kan vara mycket irriterande. Inte minst om man får ett bett som kan klias rejält. Men försök att inte klia allt för mycket eftersom ett sönderkliat myggbett lätt kan bli infekterat. En salva som rekommenderas är Yah Mong.

SolskyddAkta dig för solen

Det är otroligt skönt i värmen och det är därför många åker hit. Men det kan lätt bli för mycket av det goda. Var noga med att vänja kroppen med solen sakta och sola inte för mycket i sträck. Inte minst de första dagarna. Använd alltid solskyddsmedel som kan smörjas på flera gånger per dag. Att skydda sig med en T-shirt är också ett bra komplement. Solhatt är ett måste.

Även vid bad är det viktigt att skydda sig mot solen. Många lägger bort solhatt och tar av sig T-shirten när man badar. Men i sådant fall bör man bada kortare stunder och även vara noga med att dyka ibland så att även huvudet får svalkas av.

Maten

Det är inte bara solen man behöver vänja sig vid. Många har även behovet att vänja sig vid maten. För att vara på den säkra sidan bör man undvika sallader och mycket kryddig mat. För att hjälpa en orolig mage kan grönt te drickas tillsammans med klassisk thailändsk rissoppa.

Svampen

Fengues (svamp) frodas när det är fuktigt. Var noga med att torka kläder och handdukar så att inte den passande fukten lockar till sig svampen. Den är visserligen inte farlig – men otroligt kliande.

Ficklampan är din bästa vän

Eftersom det inte finns någon trafik eller gatlampor som lyser upp kan det vara riktigt svårt att hitta hem till sin bungalow om man inte har en ficklampa som lyser upp vägen. Detta inte minst efter en lång festkväll då lokalsinnet till viss del försämrats.

Sjukvård

Behöver du sjukvård finns det en sjukvårdsklinik på Tonsai Bay (vid piren). Är det svårare skador eller olyckor kan hotellens personal tillkallas då de kan beställa transport till fastlandet.