Finansiera hus i Thailand med bostadslån

Många turister reser till Koh Phi Phi för att upplevar den fina natur. Vissa fastnar däremot lite extra och vill gärna ha en mer fast grund på sitt favoritresmål. För många kan det kännas bekvämt att ha en bostad utomlands. Då vet du vad du kan förvänta dig istället för att chansa på olika hotell och riskera missnöje. Av denna anledning är det i allmänhet populärt att köpa semesterhus utomlands. Just Thailand är en populär destination för svenskar. Hur ska du då ha råd med ett semesterhus? Ett bostadslån kan hjälpa dig med finansieringen.

Ett bostadslån kan hjälpa dig finansiera semesterhus

Ett bostadslån är ett vanligt lån som används för att finansiera ett köp av bostad. Detta typ av lån är även uppdelat i ett antal underkategorier. När det kommer till ett semesterhus finns det ett speciellt fritidshuslån. Detta innebär att lånet är till för att finansiera en bostad som inte kommer vara din permanenta, exempelvis ett semesterhus i Thailand.

Tips! Använd ett fritidshuslån när du vill finansiera en bostad som inte kommer vara din permanenta.

Bostäder i utlandet kan förmedlas via antingen lokala förmedlare, advokater eller privata säljbolag som är verksamma i både Sverige och utomlands. Som låntagare av ett fritidshus ställs samma lagstadgade krav på dig som vid ett vanligt bostadslån. Du måste kunna betala 15 % av husets värde, vilket representerar kontantinsatsen. Resterande 85 procent kan du låna. Om du vill hitta ett sådant lån som passar dig kan du ta hjälp av Bostadslån.com.

4 saker att tänka på innan du köper bostad utomlands

När du köper en bostad utomlands finns det några saker du bör tänka på. Tillvägagångssättet i Thailand är t.ex. inte likadant som i Sverige. Därför gäller det att du sätter dig in i hur processen går till för att inte hamna i ett missöde.

  1. Lagar och regler. Beroende på vilket land du ska köpa bostad i, skiljer sig lagar och regler. Sätt dig in i vad som gäller för just det land du ska köpa semesterhus i. En lokal advokat är ett starkt tips. Detta då de känner till alla rättsliga frågor som du kan blir berörd av. En svens mäklare kan ofta hjälpa dig att hitta en lokal advokat, exempelvis på Phi Phi Island.
  2. Försäkring för utlandsförsäljningar. När du köper en bostad utomlands är det viktigt att den svenska mäklaren har en tilläggsförsäkring för utlandsförsäljningar. Om mäklaren saknar detta får du inget försäkringsskydd för köpet eller ditt bostadslån. Se även till att de lokala förmedlarna är behöriga att göra bostadsaffärer.
  3. Tilläggskostnader. Var beredd på att det kan tillkomma kostnader utöver kostnaden för bostaden och bostadslånet. Det kan vara för exempelvis juridisk hjälp, skatter eller anslutningsavgifter. I vissa länder tillkommer en så kallad överföringsskatt på hus, vilket läggs till på försäljningspriset.
  4. Annorlunda budgivning. I många länder är det vanligt att säljare och köpare gör affärer. Det grundar sig i att den köpare som är beredd att betalda det säljaren nöjer sig med, ingår i en affär.