Thailändska klimatet

Officiellt har Thailand tre årstider, den kalla torra årstiden, den varma torra årstiden och den regniga årstiden. Det här stämmer olika bra i olika delar av Thailand, och det är främst i landets nordliga delar man kan uppleva tre distinkta årstider.

Den kalla torra årstiden

Den kalla torra årstiden är högsäsong för den thailändska turismen. Denna årstid sträcker sig från november till och med februari och det är den allra bästa perioden att flyga till Thailand. Under den kalla torra årstiden ligger dagstemperaturen vanligtvis på mellan 30–35 grader och temperaturen under kvällar och nätter sjunker till runt 20 grader i centrala Thailand. I Thailands nordliga provinser kan dagstemperaturen periodvis sjunka ända ner till 15–20 grader och på nätterna kan det ibland till och med vara under noll grader. Under denna årstid är det nästan alltid soligt.

Den varma torra årstiden

Denna årstid börjar vanligtvis i mars och håller i sig till och med juni. Att turista i Thailand under denna årstid rekommenderas inte då det kan bli mycket varmt. I centrala Thailand kan dagstemperaturen nå upp till 40 grader och i högt belägna nordliga provinser som exempelvis Tak kan det bli upp till 45 grader varmt. Kvällar och nätter är svalare, men i centrala Thailand sjunker temperaturen sällan under 30 grader, inte ens på natten. I centrala Thailand är nätterna inte bara varma, det är hög luftfuktighet under nätterna också, vilket kan göra det svårt att sova. I norra Thailand är det torrare och nätterna är något svalare. Mot slutet av den varma årstiden är åska och regn vanligt.

Foto: Brostock / Shutterstock.com

Den regniga årstiden

Regnperioden startar vanligtvis i juli och sträcker sig till och med oktober. I början av regnperioden brukar regnet mest komma i form av eftermiddagsskurar men från september regnar det mer ihållande med översvämningar som följd.

Andamankustens årstider

Andamankusten är en populär destination för svenskar med resmål som Phuket, Ko Lanta och Phi Phi Islands. Denna del av Thailand har bara två årstider. Havet värmer upp kusten så det saknas därför en kall årstid i denna del av Thailand och havet kyler ner kusten under den varma årstiden. Det skiljer bara ett par grader mellan den kalla och den varma årstiden. Det blir aldrig riktigt varmt, sällan över 35 grader och det blir aldrig riktigt kallt, sällan under 25 grader. Här pratar man om högsäsong och lågsäsong istället för årstider. Högsäsong är november till och med april. Från maj till och med oktober blir vädret mer ostadigt. Det är nästan alltid molnigt, det regnar ofta och mycket och det kan vara blåsigt. Under lågsäsong stänger alla hotell på mindre öar och färjor slutar att gå. Populära turistmål som Phi Phi Island har alltid hotell öppna.