Dyrt att ringa med svenska mobilabonnemang

Att använda mobilen på semestern kan lätt bli en dyr historia. Ska du spendera en längre tid på Phi Phi Island rekommenderar vi dig därför att försöka hitta ett thailändskt kontantkort som passar dina behov. Är du på ön en kortare stund och i Thailand i bara någon vecka eller två så är det bekvämaste att behålla sitt svenska abonnemang eller kontantkort. Då gäller det däremot att du har bra koll på vad som gäller för just din operatör.

Nedan följer en tabell med de vanligaste svenska operatörerna och vilka kostnader de tar ut när du använder ditt mobilabonnemang i Thailand:

Operatör Samtal från/inom Thailand SMS från/inom Thailand Surf
Telia 6,24 kr/minut 2,49 kr/sms 79 kr/50MB
Telenor 12 kr/minut 2,80 kr/sms 149 kr/dygn (max 200 MB)
Tre 17,44 kr/minut 3,75 kr/sms 31,25 kr/MB
Tele2 6,13 kr/minut 2,44 kr/sms 20 kr/MB
Comviq 4,95 kr/minut 0,95 kr/sms 20 kr/MB
Halebop 6,24 kr/minut 2,49 kr/sms 79 kr/50MB
Fello 6,77 kr/minut 2,70 kr/sms 165 kr/MB
Hallon 20 kr/minut 3 kr/sms 25 kr/MB
Vimla 13,40 kr/minut 3,30 kr/sms 49 kr/50MB

Billigare att ta emot samtal än att ringa

Något som är viktigt att ha koll på förutom vilka kostnader som uppstår vid samtal, SMS och surf är att det även kostar pengar att ta emot samtal. Priset på att ta emot samtal är däremot i nio fall av tio billigare än att ringa ut själv. Kan du till exempel inte stå emot lusten att ringa hem till din vän i Sverige och berätta om den fantastiska restaurangen du besökte igår så kan du därför spara pengar på att be din vän ringa dig istället för att du ringer upp.

Utnyttja internetbaserade tjänster

Phi Phi Island har dessvärre inget rykte om sig att vara ett högteknologiskt mecka. Wi-Fi går dock att hitta och ansluta till på de flesta hotell, restauranger och caféer. Genom att använda exempelvis Viber istället för att ringa och Facebook Messenger istället för att smsa kan du helt slippa kostnader för att kommunicera med omvärlden.

Wi-Fi nätverk kan vara kostnadsfria (ofta på restauranger och caféer) eller kostnadsbelagda (vanligast på hotell), då vanligtvis mot en avgift för fri surf under en viss period som en timme, ett dygn eller en vecka.